Blog
parafiarodaki.pl
jarkwi
jarkwi ks. Jarosław Kwiecień, ksiądz
11 obserwujących 590 notek 223877 odsłon
jarkwi, 16 czerwca 2017 r.

Kuchnia nasza powszednia: krupnik

291 3 1 A A A

Kuchnia nasza powszednia: krupnikCzasem dzieci go nie lubią. Potem jedzą, bez lubienia czy nielubienia. Aż dorastają i wtedy dobry krupnik nie jest zły. Aż w końcu staje się bardzo lubiany. Może być też zupełnie odwrotnie:)

Krupnik może mieć różne oblicza w zależności od tego, jakiego mięsa użyjemy do wywaru, na którym go przygotujemy. Ważne, żeby zupa miała esencjonalną podstawę, co oznacza, że sporo mięsa i warzyw musimy do niej zapakować.

Nie podaję dokładnych ilości, ponieważ garnek na wywar musi być wypełniony w 2/3 mięsem i warzywami.

Potrzebujemy:

- mięso (skrzydełka, żołądki, golonka, kości wieprzowe lub cielęce, żeberka itp.)
 - 2 - 3 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego
- 3-4 średnie marchewki
- 2 pietruszki
- duży kawałek selera
- por
- cebula
- lubczyk, natka pietruszki
- ½ do szklanki kaszy jęczmiennej (ew. jaglanej)
- 5-6 ziemniaków
- suszony grzybek lub pieczarka

Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, dorzucić listki laurowe i ziele angielskie, grzybek. Gotować ok. 60 minut (z drobiowym mięsem krócej, inne dłużej). Warzywa obrać, dodać do mięsa (jedną marchewkę można drobno pokroić i dodać później), gotować pół godziny.

Kaszę (krupy) przed rozpoczęciem gotowania namoczyć w naczyniu. Teraz w sitku przepłukać.

Z wywaru wyławiamy mięso i warzywa. Wsypujemy przepłukaną kaszę. Solimy do smaku (nie za dużo), gotować ok. 15 minut, po czym dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną marchewkę. Dodać pieprz do smaku, jeśli jest mało słona - dosolić. Dobry krupnik musi być lekko "pieprzny". Gotujemy całość kolejne 15 min. Zupę można posypać posiekaną natką pietruszki, ale ostrożnie, bo bardzo zmienia jej smak.

Smacznego!

 

Skomentuj Obserwuj notkę Napisz notkę Zgłoś nadużycie
NEWSY - TOP 5

Ostatnie notki

Najpopularniejsze notki

Ostatnie komentarze

  • @AKIN Oj lubimy krytykować. Nie wiem po co. Nie odpowiadam, bo nie mam na tyle czasu, ponieważ...
  • @CORNFIELD Właśnie piekę pizzę z opieńkami. Oczywiście po ich wcześniejszym podgotowaniu....
  • @FGB O gustach się nie dyskutuję. Bo choć od czasu do czasu lubię np. włoskopodobną czy...

Tagi

Tematy w dziale Rozmaitości